Chronische nierbekkenontsteking

Klachten rond de nieren? Laat je behandelen!

De nieren zijn een van die enkele lichaamsdelen waarvan de werking nog steeds wordt onderschat. Met dat in het achterhoofd zal het dan ook weinigen verbazen dat klachten rond de nieren vaak niet serieus worden genomen. Pijn bij het plassen, aanhoudende druk in de onderbuik en troebele urine zijn maar enkele klachten rond de nieren die vaker voorkomen dan je zou denken. Vreemd genoeg lijken zulke ongemakken niet ernstig genoeg om een arts te contacteren. Bijzonder pijnlijk, zeker als je weet dat onbehandelde klachten rond de nieren kunnen uitmonden in gevaarlijke complicaties. Een goed voorbeeld van een dergelijk scenario is een chronische nierbekkenontsteking. Een chronische nierbekkenontsteking kan ontstaan na een eenvoudige nierbekkenontsteking die niet tijdig wordt behandeld. Op zich valt er perfect te leven met een chronische nierbekkenontsteking; de aandoening valt zelfs makkelijk te behandelen. Het nadeel bestaat er echter in dat het bijzonder moeilijk is om voor eens en altijd verlost te raken van een chronische nierbekkenontsteking. Medici blijven dan ook hameren om altijd verder te gaan met klachten rond de nieren.

Chronische nierbekkenontsteking

Chronische nierbekkenontsteking

 

 

Een chronische nierbekkenontsteking; de voornaamste verschijnselen!

Algemeen gesproken ontstaat een chronische nierbekkenontsteking (info: chronische pyelonefritis) door niet genoeg aandacht te besteden aan een infectie rond de nieren. Daarnaast kent een chronische nierbekkenontsteking ook een tweede oorzaak. Hierbij gaat het om refluxnefropathie; een chronische blaasontsteking waar urine uit de blaas terug naar de urineleider lekt. Schadelijke bacteriën kunnen zo makkelijk opklimmen tot de nieren en zo een chronische nierbekkenontsteking veroorzaken.

  • Onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is dat een chronische nierbekkenontsteking niet onmiddellijk tot uiting komt. Bloedonderzoek kan zo bewijzen dat bepaalde patiënten wel degelijk met een chronische nierontsteking moeten afrekenen, maar dat er van de symptomen die horen bij klachten rond de nieren geen sprake is.
  • In de meeste situaties valt een chronische nierbekkenontsteking erg moeilijk te negeren. De eerste klachten rond de nieren zullen eerder vaag en algemeen zijn (hoofdpijn, lichte koorts, rillingen), maar verschijnselen zoals bloed in de urine geven aan dat het tijd is om de alarmbel te luiden.
  • De eigenlijke diagnose gebeurt aan de hand van bloed- en urineonderzoek. Op basis van het aantal eiwitten –en bepaalde klachten rond de nieren- kunnen artsen nagaan of er sprake is van een chronische nierbekkenontsteking.Chronische nierbekkenontsteking

Een chronische nierbekkenontsteking; wat met de behandeling?

In dit geval worden de klachten rond de nieren aangepakt op basis van het laboratorisch onderzoek. Is er sprake van een chronische nierbekkenontsteking vanwege een obstructie (nierstenen,…), dan wordt er gedacht aan nierstenen vergruizen of een operatie. Zijn de klachten rond de nieren echter het werk van bacteriën, dan zal je als patiënt een doorgedreven antibioticakuur moeten volgen. Daarnaast kan het erg belangrijk zijn om je voedingspatroon aan te passen. Een chronische nierbekkenontsteking kan zorgen voor gezwollen nieren; het gevolg daarvan is dat verwerking van zout moeilijker plaatsvindt. Blijven de klachten rond de nieren aanhouden, dan is een laatste redmiddel een dialyse of een gedeeltelijke verwijdering van de getroffen nier. Onderschat de mogelijke gevolgen van een chronische nierbekkenontsteking niet!