Klachten nieren

Klachten rond de nieren? Kom nu in actie!

Een aantal generaties geleden werd er in het gemiddelde huishouden ontzettend veel aandacht besteed aan de nieren. Na de Tweede Wereldoorlog werd je als arts te pas en te onpas geconfronteerd met patiënten die mopperden over klachten rond de nieren. Op zich is dat niet verwonderlijk; tijdens de oorlog was het voor verschillende mensen moeilijk om schoon drinkwater te vinden. Drink je vervuild water, dan is het maar een kwestie van tijd voordat je klachten rond de nieren mag verwachten. De patiënten zelf, die leken het verband niet altijd te maken. De klachten rond de nieren waar zij mee geconfronteerd werden, zouden immers een andere oorzaak hebben.

Historisch onderzoek verricht vanuit een medisch perspectief maakte ondertussen duidelijk dat scholen massaal het belang van de nieren in de lessen biologie opnamen. In onze maatschappij kom je dan ook nog maar amper patiënten tegen die last hebben van klachten rond de nieren na het drinken van vervuild water. Op dat vlak gaat het meer dan ooit lekker snor, maar dat neemt niet weg dat je als ouder toch waakzaam moet zijn voor klachten rond de nieren. Denk zo maar eens aan de gevolgen van een nierontsteking bij een kind.

Klachten Nieren

Een nierontsteking bij een kind; waakzaam blijven is de boodschap!

Ondanks het feit dat kinderen gevoelige wezens zijn, gebeurt het weleens dat kleine jongens en meisjes bijzonder lang wachten om pijn te melden. Een nierontsteking bij een kind gaat zelden onopgemerkt voor bij, maar het verwondert artsen niet dat kinderen treuzelen om klachten rond de nieren te vermelden. Een nierontsteking bij een kind gaat gepaard met een reeks uiterlijke kenmerken –gevolgen van klachten rond de nieren die je als ouder niet kan missen-, maar vergeet ook niet dat een nierontsteking bij een kind leidt tot plasproblemen. Pijn bij het plassen wordt zo dan ook snel verzwegen. Waar let je als ouder best op?

  • Een van de grootste tekenen aan de wand dat er wat mis is, is koorts. Enkel last hebben van een hoge temperatuur is niet voldoende om te wijzen op een nierontsteking bij een kind. Andere uiterlijke kenmerken zijn erge rillingen en lichaamsdelen die vocht gaan ophouden.
  • Kinderen kunnen klachten rond de nieren moeilijk plaatsen. Leer hen dan ook dat plassen een pijnvrije gebeurtenis moet zijn. Pijn in de onderbuik of de lage rug mag je ook niet voorbij laten gaan. Zulke symptomen gaan hand in hand met klachten rond de nieren en horen bij het ziektebeeld dat past bij een nierontsteking bij een kind.

Antibiotica blaasontsteking

Klachten rond de nieren; de oorzaak van een nierontsteking bij een kind?

Het is als arts moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op wat nu precies een nierontsteking bij een kind veroorzaakt. Net zoals een aantal andere klachten rond de nieren, kan een nierbekkenontsteking bij een kind verschillende oorzaken hebben.

  • Een nierontsteking bij een kind kan beginnen aan de hand van onschuldige infecties.
  • Heel wat klachten rond de nieren lijken een aangeboren aspect te bevatten.
  • Een nierontsteking bij kinderen kan ook ontstaan door het nemen van verkeerde medicatie.

De belangrijkste boodschap? Draag zorg voor je kinderen en verlies hun welzijn niet uit het oog!