Nierbekken

Het nierbekken; onbekend, maar niet onbelangrijk!

Artsen kijken vaak met verbazing toe hoe de kennis van het menselijk lichaam bij de algemene bevolking groeit. Toch zijn er aspecten van de menselijke anatomie die –voorlopig- eerder onbekend blijven. Het voorbeeld bij uitstek? Wat dacht je van het nierbekken? Het nierbekken is een van de vitale onderdelen van de nier en is medeverantwoordelijk voor de afvoer van urine. Het klopt dat urine vaak in verband gebracht wordt met de blaas, maar toch mag je de rol van het nierbekken in dat hele proces niet onderschatten. Zo staat het nierbekken in voor de opvang van urine voordat de vloeistof zich naar de blaas verplaatst. Om het even anatomisch correct te omschrijven; het nierbekken is dus niets meer dan een klein opvangreservoir aan de binnenkant van de nier. Net zoals bij de meeste delen van het lichaam, is het zo dat het nierbekken getroffen kan worden door een pijnlijke ontsteking. Een bijkomend nadeel op dat vlak; aangezien je over twee nieren beschikt, kan je getroffen worden door twee ontstoken nierbekken. Op de koop toe kan je –net zoals bij een nierbekkenontsteking – geconfronteerd worden met een chronische nierbekkenontsteking. Laten we daar dan ook maar even bij stilstaan.

nierbekken

Een chronische nierbekkenontsteking; het belang van antibiotica!

Een chronische nierbekkenontsteking kan je eenvoudigweg omschrijven als een ontsteking aan het nierbekken die maar niet betert. Dat betekent logischerwijs ook dat een ontsteking aan het nierbekken de oorspronkelijke oorzaak is van een chronische nierbekkenontsteking. Onderzoek wijst zo namelijk uit dat een chronische nierbekkenontsteking vaak het resultaat is van achteloos omspringen met antibiotica. Het gros van de ontstekingen aan het nierbekken veroorzaakt door bacteriën wordt gericht behandeld met antibioticaburen. Daarbij is het belangrijk dat je de volledige kuur afmaakt. Voel je je beter en laat je je medicatie links liggen, dan loop je kans op een chronische nierbekkenontsteking. Heb je echter te maken met een chronische nierbekkenontsteking waar er geen sprake is van een bacteriële infectie, dan kan je last hebben van slechtwerkende nierfuncties. In dat opzicht kan een chronische nierbekkenontsteking lijden tot pijnlijke zwellingen die aan de hand van een operatie moeten worden verwijderd.

chronische nierbekkenontsteking

Omgaan met een chronische nierbekkenontsteking; let op je voeding!

Krijg je af te rekenen met een chronische nierbekkenontsteking, dan kan het van belang zijn dat je een aangepast bewegings- en voedingspatroon volgt.

  • Patiënten die getroffen worden door een aanhoudende infectie van het nierbekken moeten hun vocht- en zoutinname beperken. Daarnaast doe je er goed aan om kant-en-klare voeding te vermijden. Zulke producten bevatten immers grote hoeveelheden zout. De hoeveelheid zout die je mag innemen bij een chronische nierbekkenontsteking hangt wat af van persoon tot persoon. In dat opzicht volgt je best de raad van je arts.
  • Een aanhoudende ontsteking van het nierbekken is een pijnlijke kwestie. Het genezingsproces gaat dan ook gepaard met veel rust. De voorgeschreven medicatie pakt je chronische nierbekkenontsteking gericht aan; maar pijnstillers blijken niet altijd te werken. Vermijd dus plotse pijnscheuten en rust zoveel mogelijk!