Nierontsteking

Een nierontsteking; een geduchte vijand!

Het menselijk lichaam is een wonderlijk instrument. Dankzij de wetenschap weten we meer over het reilen en zeilen van de vele organen die ons bestaan in stand houden. Toch schatten we niet al onze bouwstenen naar waarde. De nieren bijvoorbeeld; deze twee kleine onderdelen van het lichaam zijn van onschatbare waarde, maar vaak is er een nierontsteking nodig om ons dat te doen beseffen. Net zoals een blaasontsteking of een ontsteking aan het nierbekken is een nierontsteking helemaal geen pretje. Algemeen gesproken kan je stellen dat een nierontsteking ontstaat wanneer bacteriën lelijk huishouden in je nieren. In dat opzicht maken artsen dan ook een onderscheid tussen twee verschillende soorten nierontsteking. Enerzijds kan je getroffen worden door glomerulonephritis, een type nierontsteking waarbij de nierfilters getroffen worden; anderzijds kan er sprake zijn van interstitiële nefritis, een aandoening waarbij een ontsteking ontstaat in de ruimte tussen de verschillende onderdelen van de nier. De eerste stap om een nierontsteking aan te pakken? Wees waakzaam voor de symptomen van een nierontsteking!

nierontsteking

De symptomen van een nierontsteking; grijp tijdig in!

Ondanks het feit dat de symptomen van een nierontsteking bijzonder lang kunnen aanhouden, wachten heel wat patiënten erg lang om een dokter te raadplegen. Vergeet niet dat een onbehandelde nierontsteking voor permanente nierschade kan zorgen! De volgende kwaaltjes kunnen wijzen op symptomen van een nierontsteking:

  • Een nierontsteking zorgt ervoor dat het lichaam vocht ophoudt. Het spreekt dan ook voor zich dat opgezwollen lichaamsdelen in aanmerking komen als een van de symptomen van een nierontsteking. Het gaat dan voornamelijk om oogleden en enkels!
  • Een nierontsteking zorgt ervoor dat afvalstoffen je lichaam niet meer kunnen verlaten. In dat opzicht kan je aanhoudende jeuk ook beschouwen als een van de symptomen van een nierontsteking. Merk je dat je maar blijft krabben en dat je bovendien ook last hebt van andere symptomen van een nierontsteking? Raadpleeg je arts!
  • Daarnaast zijn er een aantal symptomen van een nierontsteking die je als wat algemener kan classificeren. Erge hoofdpijn, rillingen, braken,… Op dit punt lijkt een nierontsteking opnieuw wat op een blaasontsteking. Zulke symptomen kunnen uiteraard verwijzen naar andere aandoeningen, maar toch mag je ze niet afdoen als onbelangrijke symptomen van een nierontsteking.

nierontsteking

Een nierontsteking; antibiotica brengt redding?

Geven de symptomen van een nierontsteking aan dat je door deze aandoening bent getroffen? Geen paniek; een nierontsteking valt perfect te behandelen; het is alleen wat moeilijker om na te gaan wat voor soort nierontsteking je precies plaagt. Om twijfel te vermijden kan de arts gebruik maken van bloed- of urineonderzoek. Laat je dus niet wijsmaken dat de symptomen van een nierontsteking dadelijk uitsluitsel geven! Blijkt dat je last hebt van glomerulonephritis, dan ben je al geholpen met conventionele antibiotica. Geeft het urine- en bloed onderzoek geen zekerheid en houden de symptomen van een nierontsteking aan, dan is het mogelijk dat je wat nierweefsel voor onderzoek moet afstaan. Zo kan de arts te weten komen of een behandeling voor interstitiële nefritis gestart kan worden. Ook deze nierontsteking kan je aanpakken met antibiotica, al blijkt een nierspoeling ook wel eens noodzakelijk.