Nierstenen verwijderen

Nierstenen verwijderen; beter vroeg dan laat!

Nierstenen zijn verharde mineraalafzettingen die gevormd worden in de nieren waarbij ze scherpe pijn kunnen veroorzaken. Laat je dan ook niets wijsmaken, het is erg belangrijk om nierstenen te verwijderen. Op dit moment zijn er een aantal technieken die urologen gebruiken om nierstenen succesvol te verwijderen.

Laten we die even bekijken!

  • De ureteroscopie is een manier om nierstenen te vergruizen en achteraf de nierstenen te verwijderen. Hierbij wordt gekozen voor een telescopisch instrument dat via de urinebuis en de blaas de nierstenen bereikt. De uroloog kan dan de nierstenen verwijderen met een minuscuul mandje dat via de ureteroscoop ter plaatse wordt gebracht. Ook kan hij de nierstenen vergruizen met behulp van een laser.
  • Nierstenen verwijderen kan ook aan de hand van een lithotripsie. Bij deze ingreep wordt een instrument gebruikt dat de nierstenen vergruist tot kleine deeltjes. Grote nierstenen verwijderen kan wel niet bij deze methode.
  • Nierstenen verwijderen via geluid? Ook dat is een optie! Bij een ultrasone lithotripsie wordt geluid met hoge frequenties gebruikt om nierstenen te vergruizen. Daarna kan een chirurg via een operatie de nierstenen verwijderen.

Nierstenen verwijderen

Nierstenen vergruizen; geen reden tot paniek!

Nierstenen vergruizen klinkt als een ingewikkelde en pijnlijke procedure, maar er is helemaal geen reden tot paniek. Vind je dat allemaal toch wat eng? Kies dan een elektrohydraulische lithotripsie. Deze manier van nierstenen vergruizen maakt gebruikt van elektrische schokgolven en wordt enkel toegepast onder algemene narcose. Nierstenen vergruizen of nierstenen verwijderen gaat vandaag ook heel wat makkelijker dan in het verleden. Tegenwoordig kunnen artsen een beroep doen op hoogtechnologische ingrepen waarmee nierstenen vergruizen kinderspel wordt.

Let wel; om grotere nierstenen te verwijderen kunnen meerdere behandelingen vereist zijn.

Algemeen gesproken kan je stellen dat de slaagkansen rond nierstenen vergruizen of nierstenen verwijderen best hoog zijn. Gaat er toch wat mis en krijg je af te rekenen met vervelende complicaties, dan ben zo weer geholpen met een stevige antibioticakuur. Hou er ook rekening mee dat nierstenen verwijderen door een operatie ook inhoudt dat je opnieuw door deze aandoening getroffen kan worden. Nierstenen kunnen een chronisch aspect hebben. In dat opzicht moeten artsen toegeven dat nierstenen verwijderen niet altijd voor een permanente oplossing zorgt.Nierstenen verwijderen

Nierstenen verwijderen; treed krachtig op!

Nierstenen verwijderen kan –tot slot- ook via een meer ingrijpende manier. Dan hebben we het over een operatie onder volledige verdoving. Van nierstenen vergruizen is hierbij geen sprake meer; het gaat er dan werkelijk om nierstenen verwijderen door middel van een incisie in de rug van de patiënt. Via een tweede incisie (in de urineleider of de nier), gaat men dan manueel de nierstenen verwijderen. Dankzij de ontwikkeling van minder ingrijpende technieken, worden dergelijke nieroperaties tegenwoordig echter eerder zelden toegepast. Gelukkig is nierstenen vergruizen ook vaak een realistische optie. Zo zijn de afzonderlijke fragmenten kleiner en kunnen de stenen het lichaam op natuurlijke wijze verlaten, via het urinekanaal. De technieken om nierstenen te vergruizen variëren van licht onaangenaam tot vrij pijnlijk, afhankelijk van de grootte van de stenen.

Wiki Info: Nierstenen

Info over een nierbekkenontsteking vind je in dit artikel