Oorzaak blaasontsteking

De oorzaak van een blaasontsteking; tijd om je te wapenen!

Ga je op zoek naar een lijstje met daarin de meest pijnlijke ongemakken waar je als mens last van kan hebben, dan kom je al snel uit bij een blaasontsteking. Gelukkig valt dit ongemak eenvoudig te behandelen, zolang je maar weet van de precieze oorzaak van een blaasontsteking is. Het grote publiek heeft de indruk dat de oorzaak van een blaasontsteking steeds op bacteriologisch niveau gezocht moet worden; dat klopt echter niet. Diepgaand onderzoek maakte duidelijk dat in ongeveer tachtig procent van de gevallen de oorzaak van een blaasontsteking een vervelende bacterie is; namlijk E. coli. Dit organisme komt voornamelijk in de darmen voor en is daar ongevaarlijk. Komt E.coli terecht in de blaas of in de urinewegen, dan krijg je al snel te maken met een pijnlijke ontsteking. Los van bacteriën die de oorzaak van een blaasontsteking zijn, moet een arts rekening houden met andere factoren die kunnen leiden tot een blaasontsteking. Denk zo maar aan een katheder die slecht geplaatst of verwijderd wordt. De wonde die zo ontstaat, kan een duidelijke oorzaak van een blaasontsteking zijn. In ieder geval, los van de eigenlijke oorzaak van een blaasontsteking; de klachten die voorkomen bij een blaasontsteking hebben wel grote gemeenschappelijke kenmerken.

oorzaak van een blaasontsteking

Pijn in de onderbuik? Ga de klachten bij een blaasontsteking na!

De medische wereld probeert al jaren de nadruk te leggen op het belang van de klachten bij een nierbekkenontsteking. Het probleem bestaat er in dat de meeste klachten bij een blaasontsteking erg algemeen zijn. Dat betekent meteen ook dat de kenmerkende klachten bij een blaasontsteking niet gezien worden als symptomen van een dergelijke ontsteking. Je doet er dan ook goed aan om wat aandacht te besteden aan de volgende klachten bij een blaasontsteking.

  • Wat de oorzaak van een blaasontsteking ook mag zijn, een van de belangrijkste klachten van een blaasontsteking is een stekende en aanhoudende pijn in de onderbuik.
  • Al even last van rillingen en koorts? Kan je niet meteen verklaren waarom die kwaaltjes niet verdwijnen? De klachten bij een blaasontsteking hebben regelmatig een aanhoudend karakter. Ben je wat ziekjes en lijkt je toestand niet te beteren? Neem contact op met je arts!
  • Daarnaast zijn er een aantal klachten bij een blaasontsteking die onmiddellijk wijzen naar een gestoorde blaasfunctie. Denk zo maar troebele urine, urine met een erg sterke geur of bloed in de urine. Zulke klachten wijzen regelmatig naar een fysiologische oorzaak van een blaasontsteking. Dat betekent dat de oorzaak van een blaasontsteking –in dit geval- vastgesteld wordt na grondig onderzoek.

oorzaak van een blaasontsteking

De oorzaak van een blaasontsteking; neem je klachten ernstig!

De grootste fout die je kan maken bij deze aandoening is dat je de klachten bij een blaasontsteking niet ernstig neemt. De oorzaak van een blaasontsteking valt meestal makkelijk te achterhalen, maar in dat opzicht is het cruciaal dat de klachten bij een blaasontsteking tijdig opgepikt worden. Onbehandelde klachten bij een blaasontsteking kunnen immers leiden tot permanenten blaas- en nierschade. Informeer je vandaag nog over de oorzaak van een blaasontsteking!