Oorzaken blaasontsteking

De oorzaken van een blaasontsteking; wees voorbereid!

Dankzij het internet en een aantal goed uitgewerkte infocampagnes weet het gros van Nederland en Vlaanderen hoe een blaasontsteking aangepakt moet worden. Toch; de ene ontsteking is de andere niet en ondanks uitstekende infobrochures en allerhande websites, blijven de oorzaken van een blaasontsteking onbekend voor het grote publiek. De laatste jaren werd er op regelmatige basis universitair onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van een blaasontsteking; de uitdaging bestaat er nu in de resultaten wereldkundig te maken. In dat opzicht is het uitermate belangrijk om onmiddellijk te vermelden dat de oorzaken van een blaasontsteking niet gelijk zijn bij mannen en vrouwen. De oorzaken van een blaasontsteking zijn vaak te wijten aan bepaalde genderpatronen; in die zin is een blaasontsteking voorkomen ook niet altijd even makkelijk. Een blaasontsteking voorkomen kan je natuurlijk aan de hand van een aantal tips; maar kennis van de oorzaken van een blaasontsteking maakt die onderneming eens zo makkelijk.

De oorzaken van een blaasontsteking; de E. coli bacterie!

Algemeen gesproken kan je stellen dat het gros van de oorzaken van een nierontsteking –zowel bij mannen als bij vrouwen- veroorzaakt wordt door de E. coli bacterie. Deze staafvormige bacterie komt op natuurlijke wijze voor in de dikke darm en is daar helemaal ongevaarlijk. Wanneer dit organisme echter in aanraking komt met de urinewegen wordt deze bacterie een van de voornaamste oorzaken van een blaasontsteking. Een blaasontsteking voorkomen door E. coli bacteriën te weren kan op de volgende manieren:

E. coli bacterie

  • Sta stil bij je toilet gewoonten. Vrouwen kunnen een blaasontsteking voorkomen door van voren naar achteren te vegen. Als vrouw kan je bovendien een blaasontsteking voorkomen door je na elk toiletbezoek intiem schoon te maken.
  • Draag zorg voor je ondergoed! Onderzoek heeft uitgewezen dat vies ondergoed een van de onderschatte oorzaken van een blaasontsteking is. Verander daarom elke dag van ondergoed. Een blaasontsteking voorkomen? Kies voor krachtige schoonmaakmiddelen voor je wasgoed!
  • Gebruik steeds een condoom tijdens het vrijen. Seksueel contact tussen de penis en de aars wordt beschouwd als een van de voornaamste oorzaken van een blaasontsteking bij jonge stellen. Wil je een blaasontsteking voorkomen? Gebruik steeds bescherming tijdens het liefdesspel!

Vergeet ook niet dat een blaasontsteking voorkomen mogelijk wordt door gebruik te maken van natuurlijke producten zoals cranberrysap en een verhoogde inname van vitamine C!

Oorzaken blaasontsteking

 

De oorzaken van een blaasontsteking; wat met risicogroepen?

Naast de bacteriële oorzaken van een blaasontsteking houdt de medische wereld ook rekening met een aantal risicogroepen; bepaalde segmenten uit de bevolking die vanwege een aantal redenen vaker af te rekenen krijgen met een blaasontsteking. Hoor je tot een dergelijke groep, dan wordt een blaasontsteking voorkomen al heel wat moeilijker.

  • Oudere mannen met prostaatproblemen krijgen zo te pas en te onpas af te rekenen met een blaasontsteking. Een van de mogelijke oorzaken van een blaasontsteking is in dit geval prostatitis. Hierbij dringen schadelijke bacteriën ook binnen in de prostaat. Een dergelijke blaasontsteking voorkomen? Veel water drinken en vaak proberen plassen!
  • Bij vrouwen in de menopauze is een van de mogelijke oorzaken van een blaasontsteking een tekort aan geslachtshormonen. Een blaasontsteking voorkomen? Laat je hormonenpeil vaak nagaan door een arts.