Symptomen nierontsteking

De symptomen van een nierontsteking; hoe herkennen?

Klachten rond de nieren kunnen wijzen op verschillende aandoeningen. Eén daarvan is een nierontsteking, wat voor aanzienlijke ongemakken kan zorgen. Het is dan ook belangrijk de symptomen van een nierontsteking te kunnen herkennen. Natuurlijk kan je je best wenden tot een gespecialiseerde arts, wanneer je klachten rond de nieren hebt of wanneer je de symptomen van een nierontsteking bij jezelf meent te herkennen. De symptomen van een nierontsteking kunnen erg variëren, aangezien ‘nierontsteking’ een verzamelnaam is voor meerdere klachten rond de nieren. Opgezette enkels en oogleden, hoge bloeddruk, ernstige vermoeidheid, bloedarmoede en een jeukerig gevoel kunnen symptomen van een nierontsteking zijn, genaamd glomerulonefritis. Symptomen van een nierontsteking, die interstitiële nefritis genoemd wordt, zijn: nauwelijks kunnen plassen, koorts, pijn in de lendenen of andere klachten rond de nieren. En tot slot zijn koorts, koude rillingen, braken, pijn of klachten rond de nieren en misselijkheid de symptomen van een nierontsteking, die met de naam pyelonefritis wordt aangeduid.

  • Als je kampt met klachten rond de nieren, die niet al te ernstig zijn, wend je dan in eerste instantie tot je huisarts. Indien die merkt dat je de symptomen van een nierontsteking vertoont, zal hij/zij je doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts. Klachten rond de nieren zijn één van de specialisaties van een uroloog. Zoals de meeste gespecialiseerde artsen, kan het echter soms lang wachten zijn, vooraleer je een afspraak kan krijgen. Heb je dus ernstige klachten rond de nieren of vertoon je vergevorderde symptomen van een nierontsteking, dan begeef je je natuurlijk maar beter naar de spoeddienst van het ziekenhuis. Maar hopelijk helpt bovenstaande informatie je alvast om de symptomen van een nierontsteking al in een vroeger stadium te herkennen.

Klachten rond de nieren; blijf oplettend!

Klachten rond de nieren kunnen meerdere oorzaken hebben. Nu hoeven pijn in de zij en moeite met urineren niet meteen als de symptomen van een nierontsteking geïnterpreteerd te worden. Dit kan immers gewoon te wijten zijn aan vochttekort; bijvoorbeeld wanneer je tijdens een warme periode te weinig gedronken hebt. Maar bij ernstige klachten rond de nieren kunnen wel o.a. nierstenen, nierontsteking, nierfalen of een ziekte van het auto-immuunsysteem aan de basis liggen. Wat kan je doen om klachten rond de nieren te vermijden? Ongetwijfeld de beste raad die we daarvoor kunnen geven is: genoeg water drinken.

  • Water is essentieel voor het helpen voorkomen van klachten rond de nieren. Hoe meer vocht je opneemt, hoe makkelijker de nieren het namelijk zullen hebben om afvalstoffen uit je lichaam weg te spoelen.
  • Daarnaast is het aangeraden om bloedzuiverende thee (bv. rooibos) te drinken, wanneer je de symptomen van een nierontsteking vertoont. Het gebruik van koffie daarentegen zal klachten rond de nieren enkel versterken. En vanaf de eerste symptomen van een nierontsteking zal elke arts je ook alcohol afraden.
  • Tot slot kan je maar beter opletten met pijnstillers of andere medicatie, dan wat specifiek bedoeld is voor de behandeling van de symptomen van een nierontsteking of andere klachten rond de nieren.